Leon van der Horst - Projecten

DS1620
digitale temperatuur sensor


De DS1620 is een digitale temperatuur meter welke digitaal de waarde van de temperatuur geeft.

De DS1620 komt in een DIP-8 behuizing, zeg maar zoals een standaard 8-pins IC er ook uit ziet. De afbeelding bovenaan laat zien welke pin, welke functie heeft, waarbij hier de tekening is gebaseerd voor het aansluiten op een Basic Stamp, wij gebruiken in dit voorbeeld een Arduino met een andere pinbezetting.
Sluit +Vs (pin8) aan op de 5V van de Arduino, de GND (pin 4) aan de GND van de Arduino en de data/klok signalen als volgt: DQ (pin 1) aan Arduino pin 9; CLK (pin 2) aan Arduino pin 8; RST (pin 3) aan Arduino pin 7.
Pas deze pin aansluitingen aan zowel in de sketch als het schema indien andere pinnen gewenst zijn te gebruiken, zolang het maar digitale poorten zijn van de Arduino.

Bouw de schakeling op een breadboard, sluit de Arduino via de USB-kabel aan op de computer en laad de sketch in de editor (Arduino IDE = Arduino Interface Development Environment).

Hieronder de sketch in de Arduino IDE:

De sketch kun je hier downloaden.

Uitleg bij deze sketch:

Deze sketch maakt gebruik van een library die standaard NIET bij de Arduino software wordt meegeleverd, de DS1620 library, gemaakt door Ruben Laguna.

 
... de "Serial.println" functie. ..... de "Serial.begin" functie. xx.Alternatief:
Niet bekend met het invoegen van een library in de Arduino IDE? Dan kun je onderstaand alternatief sketch gebruiken, deze doet alles 'handmatig', in feite is het een copy van wat de library uitvoert:

De sketch kun je hier downloaden.

Let op: In deze sketch worden andere pinnen gebruikt van de Arduino, dus sluit ze op de juiste manier aan.

 

Naar elektronica          Naar projecten          Naar hoofd pagina