Leon van der Horst - Projecten

LM35
analoge temperatuur sensor


De LM35 is een analoge temperatuur meter welke van 0 tot 5V aangeeft welke temperatuur het meet.
De Arduino kan direct analoge waarden inlezen via de "analogRead()" functie.

De LM35 komt in een TO-92 behuizing, zeg maar zoals vaak een transistor er ook uit ziet. De afbeelding bovenaan laat zien welke pin, welke functie heeft.
Sluit de +Vs-pin aan op de 5V van de Arduino, de GND-pin aan de GND van de Arduino en de middelste pin sluit je aan op de Arduino aan analog 0. Dit laatste kan een andere analoge poort zijn van de Arduino, maar pas dat wel aan in de sketch.

Bouw de schakeling op een breadboard, sluit de Arduino via de USB-kabel aan op de computer en laad de sketch in de editor (Arduino IDE = Arduino Interface Development Environment).

Hieronder de sketch in de Arduino IDE:

De sketch kun je hier downloaden.

Uitleg bij deze sketch:

De onboard LED op het Arduino board (digital pin 13) wordt hier alleen gebruikt om aan te geven dat het programma gestart is. Op de serial monitor van de Arduino IDE komt op de computer de tekst "Ready"te staan.
Het programma wacht nu totdat vanuit de computer een "s" wordt doorgegeven. De Arduino leest dan de continue aanwezige analoge spanning van de sensor in via de "
analogRead" functie. De analoge waarde dient dan nog geconverteerd te worden naar een andere schaal, daarvoor wordt een eenvoudige formule gebruikt, zie uitleg in de sketch. Vervolgens wordt deze waarde naar de computer gestuurd via USB d.m.v. de "Serial.println" functie. Let op: De serial monitor van de Arduino IDE op 115200 Baud zetten!! Dit wordt in de sketch ingesteld met de "Serial.begin" functie. Eventueel kun je ter controle of uit nieuwsgierigheid ook de variable "val" naar de computer sturen.

 

Naar elektronica          Naar projecten          Naar hoofd pagina