Leon van der Horst - Happy Hunter

De "Happy Hunter" van mijn vader, een model van 208cm, schaal 1:25.

Happy Hunter

Na de "Smit London" de smaak te pakken van de scheepsmodelbouw en begin jaren '80 begonnen aan de "Happy Hunter", toendertijd van Mammoet te Amsterdam.

Tekening besteld bij de N.V.M. (Nederlandse Vereniging van Modelbouwers) en van scratch af het model gaan bouwen. Deze tekening ging uit van schaal 1:50 en zou dan 104cm lang worden. Uiteindelijk besloten toch twee keer zo groot te gaan bouwen, de tekeningen konden namelijk makkelijk op dubbele vergroting afgedraaid worden op het werk.

Diverse platen triplex gehaald voor de dwarsspanten en de langsspant en met carbon papier ertussen de vergrote tekening overgetrokken op het hout. Vervolgens de spanten uitgezaagd met een figuurzaag (jazeker, met de hand) en omgekeerd op een werktafel geplaatst, keurig uitgelijnd. Daarmee wel de spanten aan de dekzijde dus doorgetrokken en evenwijdig aan de waterlijn gehouden. Daarna kun je er overal bij om de spanten te bekleden met hout. Later polyester (inclusief gele kleurstof) eroverheen gedaan voor het waterdicht maken en als bescherming. En die kleurstof, volgens de beschrijving gebruikt, echter het uitharden van het polyester duurde vele dagen.

Het resultaat is te zien op bovenstaande foto.
Via mallen op het dek te plaatsen is de verschansing in de polyester meegenomen en vormt nu één geheel met de romp. Vaak wil iemand aan de waterkant wel een handje helpen met het in of uit het water halen en dan pakt men vaak de verschansing vast, vreemd genoeg.
De romp is klaar, de boegschroef ingebouwd, in de zijkant een filter en waterbakje gemonteerd voor het later aansluiten van een pomp voor bijvoorbeeld de simulatie van koelwater dat uit de romp stroomt. De straalbuizen en schroeven en roeren zijn ook gemonteerd en het gehele onderwaterschip in de rode kleur gespoten. Al met al diverse nieuwe technieken aangeleerd dankzij clubgenoten die met raad en daad bijstonden.

De bovenbouw is geheel gemaakt van hout en omkleed met aluminium, dat laatste materiaal is stevig, strak, goed te bewerken en zeer goed te lijmen.

 

Wordt vervolgd...

 

En dan is het model klaar en kan er lekker mee gevaren worden. Hieronder een aantal impressies met bewegende beelden (nu nog één filmpje, er volgen er later meer).

 

27 juni 2009 waren we te gast bij het 40-jarig jubileum van de H.M.B.C. te Den Haag in recreatiegebied Madestein:

31 maart 2012 opnames gemaakt van de Happy Hunter in 3D!! Gefilmd in de vernieuwde haven van de S.M.G. IJmond te Heemskerk:

 

Hieronder een aantal foto's van de originele "Happy Hunter" onder de Mammoet vlag:

 

Het trieste einde als Smit Hunter door een brand in de machinekamer terwijl zij in het droogdok lag: