Leon van der Horst - Projecten

Servo
Aansturen van een servo


Servo's zijn kleine motortjes met vertraging ingebouwd die veelvuldg voorkomen in de modelbouw en robotica voor het aansturen van wielen, kranen, bluskanonen, kanonnen etc. en die heel makkelijk door een microcontroller aangestuurd kunnen worden en ook heel simpel aangesloten kunnen worden. Vaak zijn ze begrensd tot een maximale uitslag van ronde de 180 granden. Met een kleine modificatie intern is het ook mogelijk een servo 360 graden te laten draaien ofwel een continue richting (linksom of rechtsom).

De schakeling voor de Arduino:
Ach, een schakeling is wel een groot woord, het is alleen een kwestie van het direct aansluiten van de plus, min en signaal aansluitingen van de  desbetreffende servo naar de Arduino. Plus = +5V van de Arduino, min = GND van de Arduino en signaal = een digitale pin op de Arduino, in deze sketch pin 9.

Hieronder de sketch in de Arduino IDE (Arduino IDE = Arduino Interface Development Environment):

De sketch kun je hier downloaden.

Uitleg bij deze sketch:

De ....

 

Uitleg bij de hardware:

Er komen in feite geen elektronica componenten aan te pas, alleen draadverbindingen. Toch zijn daar enorme verschillen in met de stekers die fabrikanten van RC-apparatuur gebruiken. Hieronder een overzicht van de meest gebruikte stekers met hun desbetreffende specificaties:

Gelukkig verandert er wel iets in deze wereld, vaak worden servo's (zeker de Futaba variant voor Parallax en Robbe) tegenwoordig uitgevoerd zoals aangegeven is bij de steker van rechtsboven (Futaba).

 

Naar elektronica          Naar projecten          Naar hoofd pagina